11 Ocak 2013 Cuma

COCUKLAR İÇİN TENİS ANTREMANI NASIL OLMALIDIR?



Çocuklar İçin Tenis Antrenmanı nasıl olmalıdır ?
  Bir çocuğun antrenmanına "micro tenis" ile başlanmalıdır. Yani tenisi ve sporu ona sevdirecek basit egzersiz ve oyunlarla. Kendinize antrenmandan önce
1 saatlik bir antrenman programı hazırlarsanız eğer, antrenmana çıktığınızda "Şimdi ne yapsam!" diye düşünmeden seri bir şekilde antrenmanınızı bitirirsiniz. Bu da antrenmanınızı seyredenlerde iyi bir izlenim bırakır.
   Antrenman programı nasıl olmalıdır?
   Eğlenceli oyun: 5 dk
   Top fırlatma: 5 dk
   Diz çekmeler: 5 dk
   Sürat oyunları 5 dk
TEMEL TENİS EGZERSİZLERİ:  25 dk
 Bayrak Yarışları: 15 dk (Bireysel yarışmalardan kaçının)

   Eğlenceli Oyunlar Hakkında:
      Çocukları koşturacak, eğlendirecek her türlü basit oyun. Örneğin; örümcek ağı oyunu. Her yakalanan gruba katılır ve elele tutuşarak diğerlerini yakalamaya çalışırlar. Grup gitgide büyür. Bir başka örnek topla hareket etme; topu havaya atın, topun zıplaması ile beraber öğrencilerde zıplasın ve gitgide dursunlar. Bu oyunla, topun nasıl hareket ettiğini keşfedeceklerdir.

   Top Fırlatmalar Hakkında:
      Her türlü top atıp tutma egzersizleri. Eşli, bireysel ya da duvar ile. Unutmayın çocuklar atmaktan çok tutmakta zorlanırlar. Bu beceriyi geliştirmek önemlidir. Sağ ve sol taraflarını aynı antrenman içinde kullanmalarını sağlayın. Örneğin topu sağ elle atıp sol elle yakalasın. Sonra tam tersini yapsın.

   Diz Çekmeler hakkında:
   Yere koyacağınız alçak engellerin üstünden  ya da halkarın içinden zıplayarak geçme çalışmaları. Çift ayak zıplama, sağ ve sol tek ayak zıplama. Çalışma öğrenciye basit geldiği taktirde daha kompleks bir hale getirerek becerilerini artırmaya çalışmalısınız. Baseline dan fileye kadar dizleri ellerine çarptırarak koşturabilirsiniz de.

    Sürat Oyunları hakkında:
    Sürat, tenisin en önemli unsurlarından biridir. Bu nedenle bu beceri küçük yaşlardan itibaren geliştirilmelidir. Çocuğun yanından ya da bacak arasından top  yuvarlayın koşup yakalasın. Çocuk yerde otururken yuvarlayın kalkıp yakalasın. Öğrencilerin yarısını öne yarısını biraz gerilerine gelecek şekilde sıralayın. Arkadakiler fileye kadar öndekileri yakalamaya çalışsın. Elinize iki top alın bir tanesini havadan bırakın iki kere sekmeden topu yakalamalarını isteyin. Sizde kendi hayal gücünüz ve yaratıcılığınız ile bunları geliştirebilirsiniz.

BURAYA KADAR OLAN ÇALIŞMALAR ÇOCUKLARI HEM EĞLENDİRİR HEM DE KOORDİNASYONLARININ GELİŞMESİNE ÇOK BÜYÜK KATKI SAĞLAR.

   TEMEL TENİS EGZERSİZLERİ (MiKRO TENİS)
 Bir çocuğa raket verip filenin karşısına geçirir ve top besleyip hadi vur derseniz; Çocuk yapabilir mi? Bir yetişkine aynısını yapın çoğu vuramayacaktır. Bu nedenle fileyi hemen kullanmayın.

 RAKETSİZ YAPILAN ÇALIŞMALAR:  Her türlü top atıp tutmalar. Örneğin; Topu atsın etrafında 360 derece döndükten sonra tutsun. Eşli ve iki toplu atıp tutmalar: Biri yerden yuvarlar öbürü havadan atar. Çocuk topu eline alarak raketle sektiriyormuş gibi yerde ve havada top sektirebilir. Ya da karşıdaki top atar öğrenci elini raket gibi kullanıp topa vurmaya çalışır.

   RAKETLE YAPILAN ÇALIŞMALAR:
a) Raketle yerde yapılan çalışmalar: Raket ucunda top sürüyerek engeller arasından geçme ya da çizgi üzerinde top sürüme.
  b) Raket üzerinde yapılan çalışmalar: Topu raketin üzerine koyarak engeller arasında geçme, çizgi üzerinde yürüme, engel içinden geçme ya da üstünden zıplama gibi egzersizler. Çocuk bunlarda başarılı olunca top sektirmelere geçin. Ama bunu çok basitten alın. Örneğin; çocuk topu bir kere atsın zıpladıktan sonra bir kere raketiyle vursun. Sonra bunu yavaş yavaş geliştirmelerini sağlayın. Bu sektirmeyi yaparken top her seferinde yere bir kere seksin. Yani bir raket bir yer şeklinde gitsin. Arka arkaya raket üzerinde sektirmek yeni başlayan bir çocuk için çok zordur. Buna bireysel rally de denir.
BU EGZERSİZLERİ YAPARKEN HEM FOREHAND HEM BACKHAND - HEM SOL EL HEM SAĞ EL ÇALIŞTIRMAYA ÖZEN GÖSTERİN.
  Bayrak Yarışları:
    Bu aşama çocukların dinginleşme ve eğlenme aşamasıdır. Amaç çocukları bir sonraki antrenmana istekli gelmelerini sağlamaktır. Burada yaptıracağınız yarışmalar çok açık; ilkokuldan beri değerli beden eğitimi öğretmenlerimizin bize oynattığı oyunlar gibi. Bu oyunların içine biraz tenis katarak geliştirmeye çalışın. Örneğin; raketin üzerine top koy fileye kadar koş geri gel ve topu takım arkadaşının raketine aktar. İlk bitiren kazanır. Yukarıda da belirttiğim gibi bireysel yarışmalardan kaçının.



DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:
-TOP HER ZAMAN ÖNDE VE YANDA (En önemli husus)
 -RAKETİ NASIL TUTACAĞINI ÇOCUĞA GÖSTERMEYİN. İSTEDİĞİ GİBİ TUTSUN ANCAK !TAVA TUTUŞU YASAK!
-RAKETİN YÖNÜ AŞAĞIDAN YUKARI, RAKET HAREKETİ KISA: Yani çocuğa vurduktan sonra raketi omuzuna kadar çek demek çok büyük bir yanlıştır.
-GÜVENLİĞİ ASLA ELDEN BIRAKMAYIN.
 -UNUTMAYIN ÇOCUKLAR ARKADAŞLARI ÖNÜNDE UTANMANTAN ÇOK KORKARLAR.
-ÇOCUĞU TENİSE DEĞİL, TENİSİ ÇOCUĞA UYARLAYIN!!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder