10 Ocak 2013 Perşembe

TENİSDE MENTAL OLARAK İYİ OLABİLMEK İÇİN 13 KURAL






      - TENİSDE  MENTAL OLARAK İYİ OLABİLMEK İÇİN 13 KURAL-



  1. Kaybetmekten korkmak, sizi her seferinde yenecektir. Stresi hissetmeyiniz, stresi hissettiriniz. Maç öncesi sinirinizi yatıştırmak için 8’ e dek sayarak derin bir nefes alınız, 8’ e dek sayarak nefesi dışarı veriniz. Topu sektiriniz, sadece topa bakınız, odaklanınız. Taktiğinizi, rakibinizin zayıflıklarını düşününüz. Maç esnasında gerginliğiniz devam ediyorsa, omuz ve kollarınızdaki gerginliği hissediniz ve onları gevşetiniz, ayak parmak uçlarında boksörler gibi hafif hafif zıplayınız, kendinize pozitif şekilde motive edici konuşunuz,  8’ e dek sayarak nefes alma-vermeyi uygulayınız. Hatta Sharapova gibi, topa vururken bağırınız; bu geriliminizi düşürmeye yardım eder ve ritim yakalamanızı sağlar.

  1. Herkesin kortta nefesi kesilebilir, hiç kimse güvende değildir. İşin özetinde, yenilmez oyuncu yoktur. Herkes şampiyon olamaz ama herkes kazanabilir.  

  1. Ne kadar konsantre olmaya çalışır, kendinizi zorlarsanız, o kadar kötü oynarsınız.  
  1. Teniste kazanmak, %90 beyinsel, % 10 fizikseldir. Üst düzey tenis oynamak için hem beyinsel hem de fiziksel becerilere sahip olmanız gereklidir. %10 ‘a rağmen, fiziksel olarak iyi durumda olmak şarttır, sizi yıpranmaktan korur. Tenisi tamamlayacak diğer sporları da yapınız, toplamda bir atlet-sporcu olunuz. Güçlülük, esneklik, hız ve koordinasyon üzerine bir çalışma programınız olsun.

5.    Beyinsel-zihinsel güçlülük için, beyninizin baskıya ihtiyacı vardır.

  1. Tenisinizi ilerletmek için bir vizyonunuz olmalıdır. Her bir sezon için hedeflerinizi belirleyiniz ve onları her gün görebileceğiniz bir yere yazarak koyunuz. Üzerinde çalışınız. Üst düzey tenis oynamak an ve an olan bir süreçtir, salt bir netice değildir. 
  1. Çoğu maç daha oynanmadan kazanılır.
  1. Kendinize daha çok güvenmek istiyorsanız bu güveni her puanı kazana kazana, adım adım sağlayabilirsiniz.
  1. Kendinizi kısa ve pozitif cümlelerle motive ediniz. Hatalarınızı yapıcı şekilde düzeltiniz. Negatiflik sizi tekrar avlarsa, hedefinize, taktiğinize odaklanınız.
  1. Rakibinizin zayıflığını bulunuz. Bu sizin kendi kendinizle gereksiz yere uğraşmanızı ve endişelenmenizi engelleyecektir.  
  1. Kendinize güven duyar şekilde davranınız, oynayınız. Sahte bile olsa...  
  1. Oyununuzu videoya çekiniz, inceleyiniz. Rakiplerinizi seyrediniz, analiz ediniz.
 13. Her bir maçınız için kendinize yakalanabilir bir hedef koyunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder