15 Ocak 2013 Salı

TENİS GENEL TAKTİK HEDEFLERİ

TENİSDE İYİ OYUNA SAHİP BİR OYUNCUYU NASIL YENERİZ?

Belli bir oyun tipi olan oyuncuya karşı etkili oynamanın yolu, tam olarak ona karşı nasıl oynayacağını bilmekten geçer.
RAKİBİNİZ
 

Genel itibariyle agresif bir forehand üzerine kurulu tenis oyuncusunun oyun profili aşağıdaki özellikleri barındırır:
1. Her fırsatta forehandini kullanmayı dener.
2. Servis ve hemen ardından yapılacak bir atak stratejisini kullanır.
3. Mümkün oldukça backhand tarafına koşturmaya çalışır.
4. Etkin olarak içten dışa forehand (backhand tarafından orta servis çizgisine doğru oynanan forehand) vurur ve hem derin hem de kısa çapraz kort vuruşlarda bu topları çizgiye yakın göndermeyi hedefler.
5. Fiziksel açıdan iyi durumdadır. Her iki tarafını daha dengeli kullanmaya çalışan oyunculara oranla kortu daha iyi kaplamayı bilir.
6. Bu tarz oynayan oyuncular daha güçlü ve spinli vurabilmek için genelde semi-western tutuşa sahiptir.
7. Oyunun büyük bölümünü kortun arka bölümünde oynama eğilimine sahiptir.

Bu özelliklere sahip bir oyuncuya karşı yapacağınız mücadeleye gelince… Öncelikle, böyle bir rakiple oynarken başarınızın anahtarı, vuruşları net yapabilme kabiliyetinizle doğru orantılıdır.
TENİS GENEL TAKTİK HEDEFLERİ
 

1. Rakibinizin daha yüksek bir oranda backhand vurmasını sağlayın.
2. Rakibinizin forehandine vurduğunuzda, kullanacağınız uzunluk ve yaratacağınız farklı açılar ile hücum yapmasına engel olun.
3. Özellikle servis atarken ve servis karşılamada, rakibiniz geri çizgide bulunduğunda forehandine yüklenmesine engel olun.

AGRESİF FOREHAND’İ OLAN RAKİBE KARŞI TAKTİKSEL İNCELİKLER
A - Topun yerden sektikten sonra alçak kalmasını sağlayan slice backhand ile oynayın. Bu şut seçimi, rakibin hücum yapmasını engellediği gibi size savunma ve kontratak üretmede kolaylık sağlar.
B – Rakibiniz, genellikle orta servis çizgisinin backhand tarafında pozisyon alacaktır. Dolayısıyla kenar çizgisinin üzerine düşen slice toplar başarı için anahtar konumdadır. Rakibinizin forehand tarafında boşluk olduğunda ise topu alçak tutarak hücumu engelleyin.
C – Rakibinizin defansif cevap vuruşları genelde çapraz korta gidecektir ! Bu durumda iki farklı seçeneği değerlendirmeniz mümkündür: Açık taraftaki boşluğa vurmak, ya da geriye rakibinizin boşalttığı alana doğru vurmak.
D – Rakibinizin forehandinin üzerine vurmayı seçtiğinizde ise, karşı tarafın puan kazanma şansını topu derin göndererek azaltabilirsiniz. Çoğunlukla forehand şutlarında atak vuruş deneyen rakiplere karşı belli bir uzunlukta peş peşe sağlam vuruşları yapabilmek, bu noktada uygulanacak en sağlıklı taktiktir. Bu rallide onu, doğru olmayan vuruşlara doğru zorlayabilirsiniz.
Örneğin; NJT Türkiye takımında çalıştırdığımız Oray Çezik, bahsettiğimiz gibi semi-western tutuşa sahiptir ve bunun sayesinde hem güçlü, hem de spinli vuruşları yapabilmektedir. Ancak bu vuruş alçak gelen toplara karşı çok iletken bir vuruş sağlamaz.

Rakibiniz (A), grafikteki şutu (1) oynadıktan sonra, karşılık olarak arkasındaki çizgiye slice veya topspin göndermeniz gerekebilir (2). Eğer rakibiniz 3 nolu şutu oynarsa, açık korta son cevap verme hakkınız ortaya çıkar (4).

 
SERVİS ATARKEN
Servis atarken, rakibinizin hücumunu engellemeyi düşünmelisiniz. Bu durum, özellikle ilk servise oranla hızını düşürdüğünüz ikinci serviste büyük önem taşır. İkinci servisiniz daha derin ve backhand’e yönelik olmalıdır. Genellikle iki servisi de rakibinizi durdurmak için forehandine attığınızda ise, oyuncunun backhand tarafına dönüşü hayli zorlaşır.

 
SERVİS KARŞILARKEN 
 Net vuruşlara sahipseniz, sürekli raketin sweetpot a denk getirebiliyorsanız rakibinizin size en iyi vuruşla hücum yapmasını engelleyebilirsiniz
 
ÖZET
Tenis oyununun özelliklerinden biri, farklı yapıda oyuncularla oynamanız ve bunlara karşı yüzleştiğiniz çeşitli problemleri çözmenizdir. Eğer oyununuzu geliştirmek isterseniz, rakiplerinizin farklı oyun stilleri ve taktikleriyle bezeli oyununu değerlendirme sanatını ve bunlara karşı uygulayabileceğinin taktikleri öğrenmeniz gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder