29 Ocak 2013 Salı

Tenis Dünyasının Unutulmaz Anları

30 Nisan 1993

Almanya'nın Hamburg şehrinde yapılan bayanlar tenis turnuvasının çeyrek finalinde dünyanın bir numaralı tenisçisi Monica Seles, Magdalena Maleeva karşısında 6-4, 4-3 öndeydi. Her iki oyunda bir yapılan saha değişimi sırasında sandalyesinde oturan Monica Seles, seyircilerin arasından korta giren Gunther Parche tarafından sırtından bıçaklandı. Parche, fanatik bir Steffi Graf hayranıydı ve Monica Seles'in ezeli rakibi Graf'ın tekrar dünyanın bir numarası olması için Monica'yı yaralamak istediğini söylemişti. Bıçak yarası derin değildi ve Seles kısa süre sonra iyileşti ancak bu olay Seles'in psikolojisini o kadar bozmuştu ki, ünlü oyuncu 2 yıldan uzun bir süre kortlardan uzak kaldı. Gunther Parche Alman mahkemelerinde yargılandı ve akli dengesi yerinde olmadığı için ceza almadı. Monica Seles kortlara döndükten sonra Grand Slam turnuvaları kazanmaya devam etti ancak eski formunu bir daha asla yakalayamadı.

1993 Wimbledon Bayanlar Finali

Çek Jana Novotna'nın final maçının son setinde Steffi Graf karşısında 5-1 öne geçmek üzereyken çift hata yaparak maçı kaybettikten sonra, kupa töreni sırasında Kent Düşesi'nin omzunda ağlamış, Düşes Novotna'yı sırtını sıvazlayarak teselli etmişti.
1997 yılında bu kez de 16 yaşındaki Martina Hingis'e karşı son setteki servis avantajını kaybedip maçı verdikten sonra nihayet 1998'de Fransız Natalie Tauziat'yı yenerek şampiyon olduğunda, Java Novotna, Kent Düşesi'nin kendisine 'Third Time - Lucky' dediğini söylemiştir.


1999 Fransa Açık Bayanlar Finali


Kariyerinde kazanamadığı tek Grand Slam turnuvası olan Fransa Açık'ı kazanma arzusu ile korta çıkan Martina Hingis, Steffi Graf karşısında 6-4, 5-4 öne iken maçı kazanmak için servis atmış ancak seti 7-5 kaybettikten sonra final setini de 6-2 kaybederek şampiyonluğu Graf'a kaptırmıştı. İkinci sette, topun düştüğü yer hakkında hakemle tartışırken Steffi Graf'ın kortuna girerek bir ceza puanı alan Hingis daha önce de raketini yere vurarak kırdığı için uyarı almıştı. Graf karşısında yavaş yavaş yenilgiye giderken her yolu deneyen Hingis, underarm servis atmayı bile denemiş ancak Fraulein Forehand Graf her zamanki soğukkanlılığını korumuştu. Maç boyunca devam eden şımarık davranışları yüzünden Fransız seyircisinin meşhur yuhalamalarına maruz kalan Hingis, maçın bitiminde öfkeyle kortu terk etmiş ancak daha sonra annesinin omzunda, gözyaşları içerisinde kupa törenine getirilmişti. Tören sırasında 'Belki gelecek yıl kazanabilirim, hatta belki seyirci de o zaman benim tarafımda olur' diyen Martina Hingis ne yazık ki bu rüyasını gerçekleştiremedi.

1999 Amerika Açık Erkekler Çeyrek Finali


Gittiği her yerde seyircilerin sevgilisi olmayı başaran ve üç Fransa Açık şampiyonluğu bulunan Guga lakaplı Brezilyalı Gustavo Kuerten, ABD Açık'ın çeyrek finaline, çok başarılı bir kariyeri olmasına rağmen hiç Grand Slam kazanamamış Fransız tenisçi Cedric Pioline ile karşılaşıyordu. 3 saat 22 dakika süren karşılaşmanın üçüncü setinde 30 puan süren tie-break setinin 19. puanında Kuerten'in geri çevrilemez görünen vuruşuna, sprint atarak olağanüstü bir paralel Forehand vuran Cedric Pioline, düştüğü yerde ellerini havaya kaldırıp puanı kazanmasını kutlarken, Kuerten de raketini bırakıp karşı sahaya geçmiş ve rakibini tebrik etmişti. Kendi sahasına döndüğünde de alkışlamaya devam eden Kuerten, bu davranışıyla ne kadar centilmen bir sporcu olduğunu bir kez daha göstermişti. Martina Hingis'in Fransa Açık finalinde, topun izine bakmak için rakibinin sahasına geçmesi yılın en çirkin anlarından biri ise, Kuerten'in rakibini tebrik etmek için karşı sahaya geçmesi de yılın en güzel anlarındandı. Maçı Pioline 4-6, 7-6 (8-6), 7-6 (16-14), 7-6 (10-8) kazandı.

2004 Amerika Açık Bayanlar Çeyrek Finali


Bir önceki yıl partizan seyircinin desteğine rağmen finale yükselmeyi başaramayan Jennifer Capriati, bu kez vatandaşı Serena Williams karşısında yarı-final şansı arıyordu. İlk iki seti paylaşan tenisçiler üçüncü setin ilk oyununda skorda 40-40 sağlamıştı. Tam bu anda Williams'ın çizgiye paralel backhand'i çizgi hakemin tarafından içerde olarak ilan edildi. Ancak sandalye hakemi Mariana Alves, çizginin oldukça içinde olduğu açıkça görülen topun dışarda olduğunu söylerek skoru Capriati lehine 'Avantaj' olarak açıkladı. Kulaklarına inanamayan Williams 'Ne oldu? Puan benimdi. Top içerdeydi. Avantaj benim' dedikten sonra hakeme doğru ilerleyerek 'Puan benimdi! Neden bahsediyorsun? Ne oluyor? Pardon? Top öyle içerdeydi ki... Ne biçim iş bu?' dedi. Ancak hakemin kararı değişmedi. Capriati ise kortun diğer tarafında hiç sesini çıkarmadan duruyordu. Belki de bu maçın kaderini değiştiren karar oldu. Williams seti ve maçı kaybetti. Maçı kazanan Capriati ise yarı-finalde Rus tenisçi Elena Dementieva'ya elendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder